Unicuique suum tribuere: the latent geological influence on "Fiano di Avellino DOCG" terroir. Case Study

Mariano Mercurio (a), Sabatino Ciarcia (a), Filippo Russo (a), Celestino Grifa (a), Vincenzo Morra (b), Andrea Buondonno (c), Vincenzo Mercurio (d), Alberto De Bonis (b) & Alessio Langella (a)
(a) Dipartimento di Scienze e Tecnologie, Università degli Studi del Sannio, Via dei Mulini, 59/A, 82100, Benevento, Italy. E-mail: mariano.mercurio@unisannio.it (b) Dipartimento di Scienze della Terra, dell'Ambiente e delle Risorse, Università degli Studi di Napoli Federico II, Via Mezzocannone, 8, 80134, Napoli, Italy. (c) Dipartimento di Architettura e Disegno Industriale "Luigi Vanvitelli", Seconda Università di Napoli, Abazia di San Lorenzo, 81031, Aversa (CE), Italy. (d) Winemaker, Salita Santa Croce, 27, 80053, Castellammare di Stabia (NA), Italy.


DOI: https://doi.org/10.3301/ROL.2015.162         Pages: 146-149

Abstract

Campania Region hosts prestigious terroirs, the most famous interesting the Irpinia area. Actually, Lapio district (Avellino province) represents a reliable example of the relationship between wine production and territory development. The present study reports the geological and mineropedological features of the selected territory and aims at appraising the typicalness of a prestigious wine production, the Fiano di Avellino DOCG by spreading the results of such an interdisciplinary study.

Keywords


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